Isolasi dan Identifikasi Bakteri Salmonella sp. pada Ayam Broiler

  • Fhady Risckhy Loe Universitas Nusa Cendana
  • Mega Nugroho Universitas Nusa Cendana
  • Elisabet Tangkonda Universitas Nusa Cendana
  • Maria Gelolodo Universitas Nusa Cendana
  • Maxs Sanam Universitas Nusa Cendana
Keywords: Chicken, Broiler, Kupang, Salmonella sp.

Abstract

Salmonella sp. is one of the dangerous pathogens that causes salmonellosis in humans and animals. Salmonella sp. bacteria. usually inhabit the intestines of most animal species, but are also found in the environment. Salmonella sp. can survive for long periods of time, allowing bacteria to move from one place to another through equipment, including contaminated feed. This case report aims to determine the technique and interpretation of the results of each laboratory test in identifying Salmonella sp. Which is obtained through swabbing the chicken's cloaca. The testing stages include sampling, laboratory testing, and identification of test results. Sampling was carried out at the Naikoten I Inpres Market, Kupang City and laboratory testing was carried out at the Bacteriology Laboratory of the Veterinary Medicine Study Program, Nusa Cendana University. The isolation results found Salmonella sp. SSA media is black, because Salmonella produces hydrogen sulfide (H2S). The results of gram staining showed that the bacteria were in the form of cocobacillus and were gram negative. Biochemical testing of Salmonella sp. is negative in the Indol test, produces H2S, is non-motile, and catalase positive.

Author Biographies

Fhady Risckhy Loe, Universitas Nusa Cendana

Departemen Ilmu Penyakit Hewan dan Kesehatan Masyarakat Veteriner, Program Studi Kedokteran Hewan, Fakultas Kedokteran dan Kedokteran Hewan, Kota Kupang,Nusa Tenggara Timur-Indonesia

Mega Nugroho, Universitas Nusa Cendana

Pendidikan Profesi Kedokteran Hewan, Fakultas Kedokteran dan Kedokteran Hewan, Universitas Nusa Cendana, Kota Kupang,Nusa Tenggara Timur-Indonesia

Elisabet Tangkonda, Universitas Nusa Cendana

Departemen Ilmu Penyakit Hewan dan Kesehatan Masyarakat Veteriner, Program Studi Kedokteran Hewan, Fakultas Kedokteran dan Kedokteran Hewan, Kota Kupang,Nusa Tenggara Timur-Indonesia

Maria Gelolodo, Universitas Nusa Cendana

Departemen Ilmu Penyakit Hewan dan Kesehatan Masyarakat Veteriner, Program Studi Kedokteran Hewan, Fakultas Kedokteran dan Kedokteran Hewan, Kota Kupang,Nusa Tenggara Timur-Indonesia

Maxs Sanam, Universitas Nusa Cendana

Departemen Ilmu Penyakit Hewan dan Kesehatan Masyarakat Veteriner, Program Studi Kedokteran Hewan, Fakultas Kedokteran dan Kedokteran Hewan, Kota Kupang,Nusa Tenggara Timur-Indonesia

References

1. Boleng, DT. 2015. Bakteriologi Konsep-Konsep Dasar. UMM Press. Malang
2. Andari S, Yudhayanti D. 2022. Isolasi Dan Identifikasi Salmonella Sp Pada Daging Ayam Segar Yang Dijual Di Pasar Legi Ponorogo. Jurnal Delima Harapan. Vol 9 No 2. DOI https://doi.org/10.31935/delima.v9i2.165
3. Jawetz, Melnick and Adelberg. 2017. Mikrobiologi Kedokteran. Edisi 27. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran, EGC.
4. Sartika D., Susilawati., Arfani G. 2016. Identifikasi cemaran salmonella sp. Pada Ayam Potong Dengan Metode Kuantifikasi Di Tiga Pasar Tradisional Dan Dua Pasar Modern Di Kota Bandar Lampung. Jurnal Teknologi Industri & Hasil Pertanian Vol. 21 No.2. DOI: http://dx.doi.org/10.23960/jtihp.v21i2.89%20-%2096.
5. Jadhey S, Erina, Abrar M. 2020. Deteksi Salmonella Sp Pada Pempek Yang Dijual Di Sekitar Kampus Universitas Syiah Kuala. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner (JIMVET) Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Syiah Kuala Volume 4, Nomor 4: 107-113 E-ISSN : 2540-9492 September 2020. DOI: https://doi.org/10.21157/jim%20vet..v4i4.14657
6. Aini F. 2018. Isolasi dan Identifikasi Shigella sp. Penyebab Diare pada Balita. Jurnal Bio-site. Vol. 04 No. 1, Mei 2018 : 1-40. https://doi.org/10.22437/bs.v4i1.5012
7. Back DS, Shin GW, Wendt M, Heo GJ. Prevalence of Salmonella spp. in pet turtles and their environment. Lab Anim Res. 32(3):166-170. doi: 10.5625/lar.2016.32.3.166.
8. miruddin RR, Darniati, Ismail. 2017. Isolasi Dan Identifikasi Salmonella Sp Pada Ayam Bakar Di Rumah Makan Kecamatan Syiah Kuala Kota Banda Aceh. JIMVET. 01(3): 265-274. ISSN : 2540-9492. DOI: https://doi.org/10.21157/jim%20vet..v1i3.3152
9. Shofia YR, Agustin ALD, Supriadi, Ningtyas NSI. 2023. Deteksi Bakteri Salmonella sp pada Daging Ayam Broiler yang Dijual di Pasar Rakyat Kota Mataram. Mandalika Veterinary Journal. Vol. 3 No. 1 April 2023. DOI : 10.33394/MVJ.V1I2.2021.1-6.
10. Poojari K, Akhila DS, Mohan Raj JR, Santhosh KS, Kenjar A, Ashwath P. Biocontrol of Escherichia coli and Salmonella in poultry meat using phage cocktail. Iran J Vet Res. 2022;23(3):270-274. doi: 10.22099/IJVR.2022.41490.6030
11. Safitri, Hidayati NA, Hertati R. 2019. Prevalensi Bakteri Salmonella Pada Ayam Potong Yang Dijual Di Pasar Tradisional Pangkalpinang. Ekotonia: Jurnal Penelitian Biologi, Botani, Zoologi dan Mikrobiologi. Vol 4(1). DOI: https://doi.org/10.33019/ekotonia.v4i1.1012
12. Afriyani, Darmawi, Fakhrurrazi, Z. H. Manaf, M. Abrar, dan Winaruddin. 2016. Isolasi bakteri Salmonella sp pada feses anak ayam broiler di pasar Ulee Kareng Banda Aceh. Jurnal Medika Veterinaria. 10(1): 74-76. DOI: https://doi.org/10.21157/j.med.vet..v10i1.4047
13. Nikaido, E., Giraud, E., Baucheron, Sylvie., Yamasaki, S., Wiedemann, A., Okamoto K., Takagi, T., Yamaguchi, A., Cloeckaert, A. dan Nishino, K. 2012, Effects of indole on drug resistance and virulence of Salmonella enterica serovar Typhimurium revealed by genome-wide analyses, Gut Pathog, 4:5. doi: 10.1186/1757-4749-4-5
14. Ditjennakkeswan (Direktorat Jendral Peternakan dan Kesehatan Hewan). 2014, Manual Penyakit Hewan Mamalia, Jakarta, Kementrian Pertanian.
Published
2025-03-20
How to Cite
LoeF. R., Putra NugrohoM. P., TangkondaE., GelolodoM. A., & SanamM. U. E. (2025). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Salmonella sp. pada Ayam Broiler. Jurnal Veteriner Dan Biomedis, 3(1), 9-15. https://doi.org/10.29244/jvetbiomed.3.1.9-15.
Section
STUDI KASUS/ CASE STUDY