Motivasi Pelaku UMKM Kuliner untuk Memperoleh Sertifikasi Halal

  • Dian Wulandari PT BSI
  • Musa Hubeis Departemen Manajemen FEM IPB
  • Ahmad Sulaeman Departemen Gizi Masyarakat, Fakultas Ekologi Manusia, IPB
Keywords: effectiveness of financing, development of MSMEs, Islamic banks

Abstract

This study on the motivation of culinary MSME actors in obtaining halal certification was carried out in order to obtain information related to influencing variables in order to formulate appropriate strategies to increase the motivation of culinary MSME actors to obtain halal certification. The research objectives are (1) to identify the factors that motivate culinary MSMEs to obtain halal certification, (2) to analyze what factors most dominantly motivate culinary MSMEs to obtain halal certification and (3) to formulate the implementation of a halal certification policy for culinary MSMEs in culinary centers/canteens in the South Jakarta area. In the research analysis carried out was multiple linear regression analysis, SWOT and AHP analysis. Based on the results of the analysis, Factors that motivate culinary MSMEs to obtain halal certification, namely age, gender, literacy, cost. The most dominant factor motivating MSMEs to obtain halal certification is gender.  The policy implemented for MSME players to be willing to implement halal certification is to create a series of training activities and assistance with halal certification registration.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Erlinai, L., C. Sobiroh. 2022. Studi Komparasi Fatwa MUI No: Kep-018/MUI/I/1989 dan Undang-Undang No. 33 tahun 2014 tentang Ketentuan Jaminan Produk Halal. Falah: Jurnal Hukum Ekonomi Syariah. 2(2): 15-28.

Huda, S., R. Andoyo, S. Nurhasanah, S. Rahimah. 2023. Pelatihan Proses Produk Halal dalam Meningkatkan Daya Saing Produk Industri Kecil Menengah di Kabupaten Sumedang. Jurnal Masyarakat Mandiri, 7(2): 1828-1835.

Maheswari, J., L. Dwintami. 2013. Pola Perilaku Dewasa Muda yang Kecenderungan Kecan-duan Situs Jejaring Sosial. Jurnal Penelitian dan Pengukuran Psikologi, 2(1): 51- 62.

Marthalina. 2018. Pemberdayaan Perempuan dalam Mendukung Usaha Mikro, Kecil dan Menengah (UMKM) di Indonesia. Jurnal Pembangunan Pemberdayaan Pemerintah, 3(1): 59-76.

Marimin, dan N. Maghfiroh. 2011. Aplikasi Teknik Pengambilan Keputusuan dalam Manajemen Rantai Pasok. Bogor (ID). IPB.

Mujahidin, E., M.G. Efgivia, A. Madjid, A.W. Nugroho, A. Miftahudin. 2020. Pelatihan Sertifikasi Proses Produk Halal untuk Pelaku Usaha Mikro Se-Kabupaten Bogor. Jurnal Pendidikan Siliwangi 01 (02).

Mutmainah, N.F. 2020. Peran Perempuan dalam Pengembangan Ekonomi melalui Kegiatan UMKM di Kabupaten Bantul. Jurnal Wedana, VI(1): 1-7.

Oktarina, F. Hanafi, M.A. Budisuari. 2009. Hubungan antara Karakteristik Responden, Keadaan Wilayah dengan Pengetahuan, Sikap terhadap HIV/AIDS pada Masyarakat Indonesia. Buletin Penelitian Sistem Kesehatan, 12(4): 362-369.

Rangkuti, F. 2006. Analisis SWOT Teknik Membedah Kasus Bisnis: Reorientasi Konsep Perencanaan Strategis untuk Menghadapi Abad 21. Jakarta (ID): PT Gramedia Pustaka Utama.

Saaty, T.L. 1993. Pengambilan Keputusan bagi Para Pemimpin. Jakarta (ID). PT. Bustaman Binaman Presindo.

Siska, H. Rahmi, Fitriani, E. Dewanti. 2020. Workshop Pengajuan Sertifikat Halal bagi Pelaku Industri Makanan Olahan UMKM. Jurnal SOLMA, 9(1): 201-208.

Sugiyono. 2011. Metode Penelitian Pendidikan. Bandung (ID). Alfabeta.

Sugiyono. 2015. Metode Penelitian Bisnis (Pende-katan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D). Bandung (ID). Alfabeta.

Sujarweni, W. 2012. Statistika untuk Penelitian. Yogyakarta (ID). Graha ilmu.

Sureiman, O., C.M. Mangera. 2020. F-Test of Overall Significance in Regression Analysis Simplified. Journal of The Practice of Cardiovascular Science, 6(2): 116-122.

Undang-Undang Nomor 33 tahun 2014 tentang Jaminan Produk Halal.

Published
2025-02-28
How to Cite
WulandariD., HubeisM., & SulaemanA. (2025). Motivasi Pelaku UMKM Kuliner untuk Memperoleh Sertifikasi Halal. MANAJEMEN IKM: Jurnal Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah, 20(1), 1-6. https://doi.org/10.29244/mikm.20.1.1-6
Section
Vol. 20 No. 1