Pengaruh Konsentrasi Ekstrak Daun Sirsak Terhadap Penurunan Kualitas Telur Ayam Ras Selama Penyimpanan
Abstract
Hen egg is easy to get and affordable. Besides having a complete nutritional content, chicken eggs are also easily damaged due to microbial activity during storage so that it can reduce egg quality. Therefore, a preservation process is needed to maintain egg quality. This study aims to determine the effect of soursop leaf extract concentrations on decreasing the quality of eggs. This research used a completely randomized design with two factors, the first factor was the concentration of soursop leaf extract (20, 30, 40%) and the second was the shelf life (0, 7, 14, 21 and 28 days). Observation included egg white index, egg yolk index, haugh unit, and weights of eggs. The results indicate that eggs with soursop leaf extract immersion treatment can maintain egg quality. The concentration of soursop leaf extract as much as 40% gives better results in maintaining the quality of eggs.
Downloads
References
Ahmadi F, Rahimi F. 2011. Factors affecting quality and quantity of egg production in laying hens: A Review. World Appl Sci J 12(3): 372-384.
Andi NM. 2013. Pengaruh Level Ekstrak Daun Melinjo (Gnetum gnemon Linn) dan Lama Penyimpanan Yang Berbeda Terhadap Kualitas Telur. [Skripsi]. Sekolah Sarjana, Universitas Hasanuddin. Makas-sar.
Buckle KA, Edward RA, Fleet GH, Wootton M. 2009. Ilmu Pangan. Terjemahan Hari P dan Adiono. Jakarta: UI Press. ISBN: 979789376738.
Cornelia A, Suada IK, Rudyanto MD. 2014. Perbedaan daya simpan telur ayam ras yang dicelupkan dan tanpa dicelupkan larutan kulit manggis. Indonesia Medicus Veterinus 3(2): 112-119.
Djaelani MA, Novika Z, Azizah N. 2019. Pengaruh pencucian, pembungkusan dan penyimpanan suhu rendah terhadap kualitas telur ayam ras (Gallus L). Bulletin Anatomi Fisiologi e-Journal 4(1): 29-34.
Fibrianti SM, Suada IK, Rudyanto MD. 2012. Kualitas telur ayam konsumsi yang dibersihkan dan tanpa dibersihkan selama penyimpanan suhu kamar. Indonesia Medicus Veterinus 1(3): 408-416.
Hagerman AE. 2002. Tannin Handbook. Department of Chemistry and Biochemistry, Miami University. Miami.
Kartina. 2017. Pengaruh Konsentrasi Ekstrak Daun Sirsak Sebagai Pengawet Telur Ayam Rasdan Umur Telur Terhadap Kualitas Organoleptik. [Skripsi]. Makassar: Sekolah Sarjana, Universitas Hasa-nuddin, Makassar.
Koswara S. 2009. Teknologi Pengolahan Telur (Teori dan Praktek). eBookPangan.com.
Muchtadi TR, Sugiyono, Ayustaningwarno F. 2011. Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan.Penerbit Alfabeta. Bandung. ISBN: 978-602-8800-13-6.
Nova I, Kurtini T, Veronica W. 2014. Pengaruh lama penyimpanan terhadap kualitas internal telur ayam ras pada fase produksi pertama. J Ilmiah Peternakan Terpadu 2(2): 16-21. DOI: 10.23960/jipt.v2i2.p% 25p.
Rahman FA, Haniastuti T, Utami TW. 2017. Skrining fitokimia dan aktivitas antibakteri ekstrak etanol daun sirsak (annona muricata l.) pada Streptococcus mutans ATCC 35668. Kedokteran Gigi Indonesia 3(1): 1-7. DOI: 10.22146/majkedgiind.11325.
Rahmaningtyas R, Nashrianto H, Aminingsih T. 2012. Idenifikasi Senyawa Dalam Ekstrak Etanol dan Fraksi Etil Asetat Daun Sirsak Naga (Drymo-glossum piloselloides) dengan GC-MS dan Uji Aktivitas Antibakteri. [Skripsi]. Bogor. Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Univer-sitas Pakuan, Bogor.
Ukwu HO, Ezihe CO, Asaa SK, Anyogo ME. 2017. Effect of egg weight on enternal and internal egg quality traits of isa brown egg layer chickens in Nigeria. An Sci Vet Med J 2(4): 126-132. DOI: 10.31248/JASVM2017.051.
Wijaya M. 2012. Ekstraksi Annonaceous Acetogenin dari Daun Sirsak, Annona Mucirata, Sebagai Senyawa Bioaktif Antikanker [Skripsi]. Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.
Winarno FG. 2014. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta. ISBN: GM-21- 84.013.
Yuwanta T. 2010. Telur dan Kualitas Telur. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta. ISBN: 979-420-726-8