Pemanfaatan Limbah Padi (Jerami) Sebagai Bahan Pakan Ikan dan Ternak
Abstract
Wawasan Tani Cooperative located in Selangor Malaysia has a majority of member are rice farmers. Large land area causing waste rice production of straw is high, so if we maximilize the utilization it can add some benefit to the coorperative. The purpose of this comunity sevices is to compare suitability the utilization of rice straw for livestock feed and fish feed. The method used through several stages, interview with the head of coorperatuve, observation and searching a cuantitative and cumulative data as a comparation. Result of the data in the form of rice straw nutrient content, such as protein and energy than compared it with the qualiy requirements of livestrock feed and fish feed. Comparation result proofing that rice straw nutrient still below the quality requirements of livestock feed and fish feed.
Downloads
References
Adiwinarti RUR, Fariha, Lestari CMS. 2011. Pertumbuhan sapi Jawa yang diberi pakan jerami padi dan konsentrat dengan level protein berbeda. JITV. 16(4): 260–265.
Febrina D, Liana M. 2008. Pemanfaatan Limbah Pertanian Sebagai Pakan Ruminansia Pada Peternak Rakyat 01 Kecamatan Rengat Barat Kabupaten Inoragiri Hulu. Jurnal Peternakan. 5(1): 28–37.
Juliani R, Simbolon R, Sitanggang W, Aritonang J. 2017. Pupuk Eceng Gondok Dari Danau Toba. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 23(1).
Sarwono B, Arianto HB. 2003. Penggemukan Sapi Potong Secara Cepat. Penebar Swadaya (ID): Jakarta.
[SNI] Standar Nasional Indonesia.2006. Pakan Ayam Ras Petetelur Dara (layer grower). SNI 01- 3928- 2006
[SNI] Standar Nasional Indonesia.2006. Pakan Ayam Ras Pedaging Masa Akhir (broiler finisher). SNI 01- 3931- 2006
[SNI] Standar Nasional Indonesia.2009. Pakan Konsentrat- Bagian 1 : Sapi Perah. SNI 3148.1. 2009
[SNI] Standar Nasional Indonesia.2009. Pakan Konsentrat- Bagian 2 : Sapi Potong. SNI 3148.2. 2009
[SNI] Standar Nasional Indonesia .2009. Pakan buatan untuk ikan gurami (Osphronemus goramy, Lac.). SNI 7473:2009
Toharmat T, Nursasih E, Nazilah R, Hotimah N, Noerzihad TQ, Sigit NA, Retnani Y. 2006. Sifat Fisik Pakan Kaya Serat dan Pengaruhnya terhadap Konsumsi dan Kecernaan Nutrien Ransum pada Kambing. Media Peternakan. 29(3): 146–154
Widodo F, Wahyono, Sutrisno. 2012. Kecernaan Bahan Kering, Kecernaan Bahan Organik, Produksi Vfa Dan Nh3 Pakan Komplit Dengan Level Jerami Padi Berbeda Secara In Vitro. Indonesian Jurnal Of Food Technology. 1(1). Fakultas Peternakan Dan Pertanian Universitas Diponegoro Semarang.
Yanuartono, Purnamaningsih H, Indrajulianto S, Nurrozi A. 2017. Potensi Jerami Sebagai Pakan Ternak Ruminansia. Departemen Ilmu Penyakit Dalam, Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Gadjah Mada. Jurnal Ilmu- Ilmu Peternakan 27(1): 40–62.
Yunilas. 2009. Bioteknologi Jerami Padi Melalui Fermentasi Sebagai Bahan Pakan Ternak Ruminansia. Karya Ilmiah. Fakultas Pertaian. Universitas Sumatera Utara. Medan