Adoption of Fisheries Diversification Innovation in Poklahsar in Cigasong Sub-District, Majalengka District
Abstract
Cigasong District has fisheries potential like poklahsars. Poklahsar produces rebon shrimp brittle and carp. The development of fisheries potential can be done by diversifying processed fish. The research aims to study (1)changes in knowledge, attitudes, and skills of poklahsar after counseling on diversification of processed fisheries; (2) the process of adopting innovations; (3) the group that adopts the best innovation. Counseling was carried out using a demonstration method of diversification of processed fish. Respondents are members of poklahsar Sehati, Mitra Harapan and Pandawa Opat. Responses were observed using questionnaires, interviews, and observations; the data is displayed descriptively and simple tabulations are diagrams. The results showed; (1) an increase in knowledge, attitudes and skills in the whole poklahsar; (2) the process of adopting innovations in each group is different; (3) the results of the evaluation of the adoption of krispi eel innovation in poklahsar Sehati have the highest value of attitude change that is 10 and the value of knowledge 4, faster to implement than other poklahsar that is on the 5th week by two respondents from seven respondents, the 6th week the number of adopters increased into seven people and included in the early adopter category.
Downloads
References
Arsyad A. (2006). Media Pembelajaran. Raja Grafindo.
Ali, H., Tolinggi, W., & Saleh, Y. (2018). Persepsi Petani Terhadap Kinerja Penyuluh Pertanian Lapangan di Desa Talumelito Kecamatan Telaga Biru Kabupaten Gorontalo. Agrinesia, 2(2), 111–120.
Asnamawati, L. (2015). Strategi Percepatan Adopsi Dan Difusi Inovasi Dalam Pemanfaatan Mesin Tanam Padi Indojarwo Transplanter Di Kabupaten Bengkulu Utara Provinsi Bengkulu. Prosiding Seminar Nasional FMIPA-UT 2015: Optimalisasi Peran Sains Dan Teknologi Menuju Kemandirian Bangsa.
Baba, S., Isbandi, Mardikanto, T., & Waridin. (2011). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Partisipasi Peternak Sapi Perah Dalam Penyuluhan Di Kabupaten Enrekang. JITP, 1(3), 194–209.
BPS. (2018). Kecamatan Cigasong Dalam Angka 2018.
Dayana, & Sinurat, F. K. (2016). Komunikasi Penyuluhan Dan Adopsi Inovasi. Perspektif, 1(2), 111–123. https://doi.org/10.31289/perspektif.v1i2.87
Djaali, H., Muljono, P., & Sudarmanto, Y. (2008). Pengukuran dalam Bidang Pendidikan (Y. B. Sudarmanto (ed.)). Grasindo.
Firmansyah, A. S. (2015). Fungsi Komunikasi Penyuluh dalam Meningkatkan Hasil Panen Padi pada Petani Sawah Kecamatan Bungaraya Kabupaten Siak Sri Indrapura. JOM, 2(2), 1–15.
Hiola, N. A., & Indriana. (2018). Tingkat Adopsi Inovasi Sistem Tanam Jajar Legowo Pada Tanaman Padi di Desa Ilomangga Kecamatan Tabongo Kabupaten Gorontalo. Jurnal Agropolitan, 5(1), 53–68.
Mardikanto, T. (2014). Sistem Penyuluhan Pertanian. UNS Press.
Mulatmi, S. N. W., Guntoro, B., Widyobroto, B. P., Nurtini, S., & Pertiwiningrum, A. (2016). Strategi peningkatan adopsi inovasi pada peternakan sapi perah rakyat di daerah istimewa yogyakarta, jawa tengah, dan jawa timur. Buletin Peternakan, 40(3), 219–227.
Mustangin, Kusniawati, D., Islami, N. P., Setyaningrum, B., & Prasetyawati, E. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Potensi Lokal Melalui Program Desa Wisata Di Desa Bumiaji. Sosioglobal, 2(1), 59–72.
Nilamsari, R. M., Wibowo, B. A., & Dewi, D. A. N. (2016). Peningkatan Pendapatan Keluarga Nelayan Melalui Kelompok Usaha Bersama Wanita Nelayan Di Kelurahan Banten Kabupaten Serang. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 5(1), 87–93.
Noormansyah, Z., & Sendjaya, H. T. P. (2015). Hubungan Karakteristik dengan Respon Petani terhadap Program Pengembangan Kedelai. IJAS, 5(2), 55–60.
Nurdin. (2014). Pengaruh metode penyuluhan dan tingkat pendidikan terhadap pengetahuan berwawasan lingkungan. Jurnal Ilmu Pendidikan, 20(2), 201–206.
Putri, J. A. (2018). Identifikasi Potensi Wilayah Perikanan di Kecamatan Cigasong Kabupaten Majalengka Provinsi Jawa Barat. Sekolah Tinggi Perikanan.
Rogers, E. M. (1983). Diffusion of Innovations. The Free Press.
Rogers, E. M. (2011). Diffusion of Innovations. In Volker Hoffmann (Ed.), Modul: Knowledge and Innovation Management (4301-410) (Issue January, pp. 37–50). Hohenheim University. https://doi.org/10.1007/s10460-007-9072-2
Ruyadi, I., Winoto, Y., & Komariah, N. (2017). Media Penyuluhan dan Informasi dalam Menunjang Kegiatan Penyuluhan Pertanian. Jurnal Kajian Informasi Dan Perpustakaan, 5(1), 37–50.
Saimima, N. A. (2015). Diktat Pengolahan Modern. SUPM Waiheru Ambon.
Susilowati, T. (1987). Upaya Pembaruan Dalam Usaha Perikanan Di Indonesia. Oseana, XII(2), 42–51.
Warnaen, A., Cangara, H., & Bulkis, S. (2013). Faktor-Faktor Yang Menghambat Inovasi Pada Komunitas Petani Dan Nelayan Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat Di Kabupaten Takalar. Jurnal Komunikasi Karebo, 2(3), 241–250.
Widayanti, S. Y. M., & Hidayatulloh, A. N. (2015). Kinerja Kelompok Usaha Bersama (Kube) dalam Pengentasan Kemiskinan. Jurnal PKS Vol, 14(2), 163–180.
Wijayanti, A., Subejo, & Harsoyo. (2015). Respons Petani Terhadap Inovasi Budidaya Dan Pemanfaatan Sorgum di Kecamatan Srandakan Kabupaten Bantul. Agro Ekonomi, 26(2), 179–191.
Yuliana, E., & Farida, I. (2016). Pendekatan Partisipatif Dalam Pemecahan Permasalahan Aspek Produksi dan Pemasaran Abon Ikan (Kasus PadaKelompok Usaha Bersama Tenggiri Kabupaten Sukabumi). Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 6(2), 132–145.
Yuliaty, C., Yulia, F., & Nasution, Z. (2011). Diseminasi dan Adopsi Inovasi Teknologi Pengolahan Hasil Perikanan ( Studi Kasus : Kegiatan Iptekmas BBRP2BKP di Yogyakarta ). Buletin Sosek Kelautan Dan Perikanan, 6(1), 18–22.
Yuniarti, T., Yudistira, A., Suhrawardhan, H., & Sumaryanto, H. (2011). Bakso Ikan Lele (Clarias sp.) Aneka Warna Sebagai Alternatif Jajanan Anak Sekolah. Prosiding Seminar Nasional Pengolahan Produk Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan Tanggal 6 Agustus 2011 Di Balai Pasca Panen Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan. Jakarta.
Copyright (c) 2020 Tatty Yuniarti, Jasmine Adinda Putri, Ita Junita Puspa Dewi, Ani Leilani

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Articles published in Jurnal Penyuluhan are licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. You are free to copy, transform, or redistribute articles for any lawful purpose in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the title of the work, journal citation, link to the DOI, indicate if changes were made, and redistribute any derivative work under the same license. Copyright on articles is retained by the respective author(s), without restrictions. A non-exclusive license is granted to Jurnal Penyuluhan to publish the article and identify itself as its original publisher, along with the commercial right to include the article in a hardcopy issue for sale to libraries and individuals.