Implementasi Pertanian Berkelanjutan melalui Pembuatan Pupuk Organik Cair di Karot, Kabupaten Manggarai
Abstract
Excessive use of synthetic fertilizers causes a decrease in soil fertility, which can reduce crop production. Making liquid organic fertilizer (POC) from vegetable and fruit waste can reduce the use of synthetic fertilizers and support sustainable agriculture. The Golo Curu Permai farmer group has never implemented sustainable agriculture. This activity aims to reduce synthetic fertilizers' use to support sustainable agriculture and increase the knowledge and skills of farmer groups in producing liquid organic fertilizers independently. This activity was carried out at the Golo Curu Permai farmer group in Karot Village, Langke Rembong District, Manggarai Regency, with a total of 15 participants and through activity methods in the form of coordination and field surveys, extension, training or demonstration and evaluation. Evaluation is carried out by analyzing the initial test results before training (pre-test) and after training (post-test). The results of this activity show that the knowledge and skills of farmer groups after participating in training in making POC from organic waste increased by 30% from 50% to 85%.
Downloads
References
Aziz A. 2013. Analisis Kandungan Unsur Fosfor (P) dalam Kompos Organik Limbah Jamur dengan Aktivator Ampas Tahu. Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi. 1(1): 20‒26. https://doi.org/10.33394/bioscientist.v1i1.354.9.
Ernawaty, Zulkarnain, Siregar YI, Bahruddin. 2019. Pengelolaan Sampah di Kota Pekanbaru. Dinamika Lingkungan Indonesia. 6(2): 126‒135. http://dx.doi.org/10.31258/dli.6.2.p.126-135.
Hartatik W, Husnain, Ladiyani R, Widowati. 2015. Peranan Pupuk Organik dalam Peningkatan Produktivitas Tanah dan Tanaman. Jurnal Sumberdaya Lahan. 9(2): 107‒12. https://doi.org/10.2018/jsdl.v9i2.6600.
Hidayah U, Puspitorini P, Setya A. 2016. Pengaruh Pemberian Pupuk Urea dan Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jagung Manis (Zea mays Saccharata Sturt. L) Varietas Gendis. VIABEL: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian. 10(1): 1‒19. https://doi.org/10.35457/viabel.v10i1.110.
Indriyanti DR, Banowati E, Margunani M. 2015. Pengolahan Limbah Organik Sampah Pasar menjadi Kompos. Jurnal Abdimas. 19(1): 43–48. https://doi.org/10.15294/abdimas.v19i1.4702.
Jalaluddin J, Nasrul ZA, Syafrina R. 2017. Pengolahan Sampah Organik Buah-Buahan menjadi Pupuk dengan Menggunakan Effektive Mikroorganisme. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. 5(1): 17‒29. https://doi.org/10.29103/jtku.v5i1.76.
Johar OA, Manihuruk TNS. 2021. Penyuluhan Peningkatan Kesadaran Hukum Masyarakat Terhadap Pengelolaan Sampah di Kota Pekanbaru Menurut Peraturan Daerah Kota Pekanbaru Nomor 4 Tahun 2000 Tentang Retribusi dan Kebersihan. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 5(6): 1611‒1617. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i6.8798.
Marbun N. 2022. Sosialisasi dan Edukasi Masyarakat Cerdas Gunakan Obat (GEMA CERMAT) dalam Kegiatan Pengabdian Kepada Masyarakat di Desa Deli Tua, Kabupaten Deli Serdang Sumatera Utara. BEST Journal (Biology Education, Sains and Technology). 5(1): 369‒374. https://doi.org/10.30743/best.v5i1.6067.
Meriatna M, Suryati S, Fahri A. 2019. Pengaruh Waktu Fermentasi dan Volume Bio Aktivator EM4 (Effective Microorganisme) pada Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) dari Limbah Buah-Buahan. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. 7(1): 13‒29. https://doi.org/10.29103/jtku.v7i1.1172.
Prasetyo D, Evizal R. 2021. Pembuatan dan Upaya Peningkatan Kualitas Pupuk Organik Cair. Jurnal Agrotropika. 20(2): 68‒80. http://dx.doi.org/10.23960/ja.v20i2.5054.
Puger IGN. 2018. Sampah Organik, Kompos, Pemanasan Global, dan Penanaman Aglaonema di Pekarangan. Agro Bali: Agricultural Journal. 1(2): 127‒136. https://doi.org/10.37637/ab.v1i2.402.
Puspita LMN, Halimatusyadiah H, Usman D. 2022. Literasi dan Pelatihan Dasar Akuntansi Masjid Berbasis ISAK 35 bagi Pengurus Masjid di Kota Bengkulu. Jurnal Nusantara Mengabdi. 1(3): 167‒181. https://doi.org/10.35912/jnm.v1i3.726.
Rachman F, Erninda O, Maulana A, Fauzan ND, AnNajjah IS. 2021. H2 Super: Inovasi Pupuk Organik Cair dari Sampah Pasar H2, Desa Sido Mukti, Kecamatan Gedung Aji Baru. Alturis Journal of Community Service. 2(1): 4–7. https://doi.org/10.22219/altruis.v2i1.15962.
Rohmah AN. 2017. Belajar dan Pembelajaran (Pendidikan Dasar). Cendekia. 9(2): 193‒210. https://doi.org/10.37850/cendekia.v9i02.106.
Rosawanti P. 2019. Kandungan Unsur Hara Pada Pupuk Organik Tumbuhan Air Lokal. Daun: Jurnal Ilmiah Pertanian dan Kehutanan. 6(2): 140‒148. https://doi.org/10.3084/daun.v6i2.1260.
Septian RE. 2021. Respon Tanaman Kemangi (Ocimum basilicum L.) Terhadap Pupuk Kandang Kambing dan POC Limbah Pasar. [Skripsi]. Riau (ID): Universitas Islam Riau.
Siboro ES, Surya E, Herlina N. 2013. Pembuatan Pupuk Cair dan Biogas dari Campuran Limbah Sayuran. Jurnal Teknik Kimia USU. 2(3): 40‒43. https://doi.org/10.32734/jtk.v2i3.1448.
Sriharti, Takiyah S. 2008. Pemanfaatan Limbah Pisang untuk Pembuatan Kompos Menggunakan Komposer Rotary Drum. Yogyakarta (ID): Balai Besar Pengembangan Teknologi Tepat Guna LIPI.
Suhastyo AA. 2019. Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Melalui Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair. Jurnal Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat UNSIQ. 6(2): 60‒64. https://doi.org/10.32699/ppkm.v6i2.580.
Trisnawati A. 2022. Analisis Status Kesuburan Tanah Pada Kebun Petani Desa Ladogahar Kecamatan Nita Kabupaten Sikka. Jurnal Locus Penelitian dan Pengabdian. 1(2): 68‒80. https://doi.org/10.58344/locus.v1i2.11.
Tumewu P, Nangoi R, Walingkas SA, Porong VJ, Tulungen AG, Sumayku BR. 2019. Pengaruh Pupuk Organik Kirinyu untuk Efisiensi Penggunaan Pupuk Urea Pada Pertumbuhan Tanaman Padi (Oryza sativa L.). Eugenia. 25(3): 98‒104. https://doi.org/10.35791/eug.25.3.2019
Copyright (c) 2024 Jessyca Putri Choirunnisa, Kristina Haim, Laurensius Retno Duru, Valentina Namur, Rilobertus Faldido, Camelia Ronildis Mensi, Maryance Vivi Murnia Bana, Astried Priscilla Cordanis
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.