Peningkatan Ekonomi Desa Sidorejo Kabupaten Bojonegoro melalui Industri Kreatif Berbahan Batang Pisang dan Komersialisasinya

  • Rima Fitria Adiati IPB University
  • Siti Nikmatin Department of Physics, IPB University
Keywords: banana stems, handicrafts, thread filaments, twisted threads

Abstract

Lecturer service is an activity that disseminates research and innovation results to village communities. The program's main objective is to improve the economy of village communities in the creative consumer goods industry made from banana stem fiber. The implementation of the service includes interactive discussions and training in production and commercialization. The partner for this activity is the farmer group Karya Tani, which includes youth and homemakers in Sidorejo Village, Sukosewu District, and Bojonegoro Regency. The activity results are analyzed based on the increased knowledge and skills observed before and after the activity. The results show that society has experienced increased handicraft production to produce products with designs and variations that have high selling value. This can increase sales and the household economy by using local natural resources, especially banana stem waste.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Siti Nikmatin, Department of Physics, IPB University

Associate Professor

References

Ardianti AD, Khumaini F. 2022. Pelatihan Pembuatan Kerajinan Limbah Pohon Pisang Sebagai Upaya Peningkatan UMKM Masyarakat Desa Kedungrejo. Journal of Research Applications in Community Service. 1(1):1–6. https://doi.org/10.32665/jarcoms.v1i1.582

[BPS] Badan Pusat Statistik. Kecamatan Sukosewu Dalam Angka 2022. 2022.

Bappenas. Tujuan Pembangunan Berkelanjutan [Internet]. [cited 2023 Mar 13]. Available from: https://sdgs.bappenas.go.id/tujuan-1/

Dewi IA, Ihwah A, Setyawan HY, Kurniasari AAN, Ulfah A. 2019. Optimasi Proses Delignifikasi Pelepah Pisang untuk Bahan Baku Pembuatan Kertas Seni. SEBATIK. 23(2): 447–54. https://doi.org/10.46984/sebatik.v23i2.797

Haris A, Hermanto, Misdiyanto, Yoyok. 2020. Sosialisasi Dan Pelatihan Proses Pembuatan Serat Abaca Dari Pohon Pisang Abaca Di Kabupaten Kepulauan Talaud Propinsi Sulawesi Utara. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 4(3):440–446. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i3.4737

Hartoyo, Koswara S, Sulassih, Megawati LR. 2019. Peningkatan Nilai Tambah Usaha Olahan Keripik Pisang di Desa Tenajar, Kabupaten Indramayu, Jawa Barat. Agrokreatif Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat. 5(3): 251‒257. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.5.3.251-257

Hasanah FA, Annisa G, Jannah R, Yolanda SD, Warahmah S, Miza NA. 2022. Sosialisasi Pemanfaatan Batang Pisang sebagai Keripik untuk Membangkitkan Ekonomi Masyarakat Pesisir Pantai Desa Kota Pari, Kecamatan Patai Cermin, Kabupaten Seerdang Berdagai. MARTABE : Jurnal Pengabdian Masyarakat. (6): 2274–84.

Irnianti, Tuhuteru S, Paling S. 2019. Pembuatan Mikroorganisme Lokal Bonggol Pisang pada Kelompok Tani Tunas Harapan Distrik Walelagama, Jayawijaya, Papua. Agrokreatif Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat. 5(3): 188‒194. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.5.3.188-194

Kusna SL, Anam K, Minarti S, Zuhriyah A, Yogatama HB, Baharsyah MB. 2021. Pelatihan Pengolahan Pelepah Pisang guna Peningkatan Ketrampilan dan Ekonomi Masyarakat. Al-Umron: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat. 2(1): 1–7.

Mavianti, Rizky RN. 2019. Upaya Pemanfaatan Bonggol Pisang dalam Meningkatkan Ekonomi Keluarga pada Ibu-ibu di Dusun 2 Desa Tanjung Anom. Dalam: Proseding Seminar Nasional Kewirausahaan. page. 138–43.

Mulyanti, Salima R, Martunis L. 2022. Pembuatan Pupuk Organik Cair Dambupahsang (Daun Bambu Pelepah Pisang) Di Desa Bineh Blang Kabupaten Aceh Besar. I-Com: Indonesian Community Journal. 2(2): 106‒112. https://doi.org/10.36840/alumron.v2i1.470

Rohmani S, Yugatama A. 2019. Pemberdayaan Masyarakat melalui Wirausaha Kerupuk Bonggol Pisang di Kabupaten Sukoharjo. Agrokreatif Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 5 (2):103–8. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.5.2.103-108

Rosariastuti R, Sumani, Herawati A. 2019. Pemanfaatan Batang Pisang untuk Aneka Produk Makanan Olahan di Kecamatan Jenawi, Karanganyar. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services. 2(1): 21–29. https://doi.org/10.20961/prima.v2i1.36114

Safa’atillah N, Rokhmatillah U, Rohmah H, Anggraeni M. 2022. Peningkatan Perekonomian Masyarakat dalam Perspektif Al-Qur’an (Study Kreativitas Kerajinan Pelepah Pisang Sebagai Upaya Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Trepan Babat Lamongan). J-MAS (Jurnal Manajemen dan Sains). 7(1): 314‒318. https://doi.org/10.33087/jmas.v7i1.376

Sagajoka E, Nona RV, Antonia YN, Gobhe D. 2021. Peningkatan Ekonomi Masyarakat Desa Borani Melalui Inovasi Pengolahan Keripik Batang Pisang (BAPIS). Prima Abdika : Jurnal Pengabdian Masyarakat. 1(4): 136–43. https://doi.org/10.37478/abdika.v1i4.1257

Syarifuddin H, Hamzah. 2019. Prospek Pemanfaatan Limbah Batang Pisang dalam Mendukung Ekonomi Kreatif Masyarakat Ramah Lingkungan. Pengabdian Kepada Masyarakat. 3(Special Issue Juni 2019): 27‒34. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v3i2.2868

Sya’roni W, Mulyati IS, Hidayat MNF. 2021. PKM Pengolahan Batang dan Pelepah Pohon Pisang untuk Peningkatan Ekonomi Masyarakat Desa Pakuniran, Kecamatan Pakuniran. GUYUB: Journal of Community Engagement. 2(3): 884‒900. https://doi.org/10.33650/guyub.v2i3.3026

Published
2024-10-31