JUS BUAH JAMBU BIJI MERAH (Psidium guajava L.) DAPAT MENURUNKAN SKOR ATHEROGENIC INDEX OF PLASMA

Riva Mustika Anugrah, Kusmiyati Tjahjono, Martha Irene Kartasurya

Abstract


ABSTRACT

Objective of this research was to investigate the effect of red guava juices (Psidium guajava L) on score Atherogenic Index of Plasma (AIP) on toll collectors. Experimental studies with randomized pre-post control group design. Subjects were selected by clustered random sampling. Subjects is Fourthy toll collectors in Semarang. The treatment group received 250 ml red guava juice for 21 days while the control group did not. Measurement of  score AIP  with log(Triglyceride (Test GPO) & High Density Lipoprotein (HDL) (CHOD-PAP)) before and after study, food intake was measured by 3 x 24 recall hours. Data analysis by paired t-test & independent t-test, Wilcoxon & Mann Whitney test  general linear model. The effect of red guava juice to AIP scores was not significant before controlled by age, level of carbohydrate intake and initial conditions(p>0.05). Multivariate analysis showed that the effect of red guava juice to AIP score was significant after controlled by age, carbohydrate intake and initial conditions (p<0.05).

Keywords: AIP Scores, HDL, red guava juice, triglyceride


ABSTRAK

Tujuan dari penelitian ini adalah mengetahui pengaruh pemberian jus buah jambu biji merah  terhadap skor Atherogenic Index of Plasma (AIP) pada petugas tiket tol. Studi eksperimen dengan randomized pre-post control group design. Subjek sejumlah 40 petugas tiket tol di Semarang dipilih dengan clustered random sampling. Kelompok perlakuan diberi 250 ml jus buah jambu biji merah selama 21 hari dan kelompok kontrol tidak diberi intervensi. Perhitungan skor AIP dengan log (Trigliserida (metode GPO) & High Density Lipoprotein (HDL) (metode CHOD-PAP)) diukur pada awal dan akhir penelitian, asupan makan diukur dengan recall 3 x 24 jam/minggu. Analisis data dilakukan dengan uji t berpasangan & uji t tidak berpasangan, uji Wilcoxon, Mann Whitney, dan General Linear Model. Tidak terdapat pengaruh pemberian jus buah jambu biji merah terhadap skor AIP sebelum dikontrol oleh usia, tingkat asupan karbohidrat dan kondisi awal (p>0,05). Uji multivariat menunjukan ada pengaruh pemberian jus buah jambu biji merah terhadap skor AIP setelah dikontrol oleh usia, asupan karbohidrat dan kondisi  awal (p<0,05).

Kata kunci: HDL, jus buah jambu biji, skor AIP, trigliserida


Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.25182/jgp.2017.12.1.17-22

Copyright (c) 2017 Jurnal Gizi dan Pangan

Creative Commons License
Jurnal Gizi dan Pangan is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

Unique Visitor